May 8, 2012

Kesejukkan Tahajjud Memadamkan Nyalaan Api Neraka.


Melakukan Qiamullail dan bermunajat kepada Tuhan yang Maha Mulia dalam kegelapan malam menyelamatkan seseorang daripada api neraka.

Ibnu Umar r.a. menceritakan: “Ada seorang lelaki pada hayat Rasulullah saw selalu memberitahu mimpinya kepada baginda, sehingga aku juga teringin untuk mendapat mimpi dan boleh menceritakan kepada Rasulullah saw. Pada ketika itu, aku seorang pemuda yang masih bujang. Suatu hari, aku tertidur di masjid dan bermimpi dua malaikat membawaku menuju ke neraka. Di situ, aku melihat sebuah lubang seperti lubang sebuah telaga dan di dalamnya kelihatan orang yang kukenali, lantas aku pun mengucapkan: “Aku berlindung kepada Allah daripada api neraka (tiga kali).” Maka kedua malaikat itu berkata kepadaku: “Janganlah engkau takut.” Kemudian aku menceritakan mimpi kepada Hafsah dan ketika aku menceritakan kepada Nabi saw, maka baginda bersabda: “Sebaik-baik lelaki adalah Abdullah Ibn Umar, jika dia rajin melakukan Qiamullail.” Kata Salim: “Sejak saat itu, Abdullah Ibn Umar ra tidak tidur malam kecuali hanya sedikit.” (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Al-Qurtubi ra menjelaskan hadis di atas: “Nabi saw menilai mimpi Ibnu Umar ra sebagai mimpi yang baik, sebab dia dibawa melihat neraka, kemudian dia dijauhkan daripadanya dan memaklumkan: “Engkau tidak perlu takut kepada api neraka.” Ini menunjukkan Ibnu Umar ra sebenarnya seorang yang soleh, Cuma dia tidak suka melakukan Qiamullail. Maka Abdullah Ibnu Umar menilai, bahawa melakukan Qiamullail dapat menjauhkan seseorang daripada siksaan api neraka. Melalui peristiwa itu, Ibnu Umar tidak lagi meninggalkan Qiamullail. (Fath al-Bari)

As-Syanqithi ra menyimpulkan hadis di atas bahawa melakukan Qiamullail dapat menjauhkan seseorang daripada seksaan Allah SWT. Saudaraku, ikutilah jejak orang yang suka melakukan Qiamullail, semoga kelak dapat dikumpulkan bersama mereka. Lihatlah tanda-tanda keceriaan pada wajah mereka yang suka melakukan Qiamullail, hati mereka banyak merenung (tafakur) dan mengambil iktibar, mereka selalu merasa takut, kerana itu mereka selalu tunduk. Jika malam telah larut, mereka bangun malam dan memohon ampun pada penghujung malam. Mereka melakukan ibadah malam dengan membawa pahala yang besar. Tetapi, amat rugi bagi sesiapa yang terlelap dalam tidurnya semalam. Itulah perjalanan mereka, maka ikutilah jejak mereka dan janganlah anda terpisah dari arah tuju mereka.

No comments:

Post a Comment