Apr 17, 2012

Makanan kegemaran Rasulullah SAW1.       Daging kambing bahagian lengan.
Sesungguhnya Rasulullah SAW suka memakan daging, terutama bahagian lengan dari daging seekor kambing. Abu Hurairah r.a. berkata:
Suatu ketika dihidangkan ke hadapan Rasulullah SAW semangkuk bubur dan daging. Maka beliau mengambil bahagian lengan (dari daging tersebut), dan bahagian itulah yang paling disenangi oleh Nabi Muhammad SAW.” (HR Muslim)

Daging merupakan makanan yang sangat penting bagi manusia sepanjang zaman, baik di dunia mahupun akhirat. Allah SWT menjelaskan dalam Al-Quran bahawa daging termasuk makanan penghuni syurga :
                “Dan Kami telah persiapkan bagi mereka dengan buah-buahan dan daging yang mereka sukai.” (Ath-Thur [52] 22)

Para ulama terdahulu memberikan pendapat tentang keutamaan mengambil daging. Di antaranya :
·         Qadhi Iyadh berkata, “Rasulullah SAW gemar mengambil daging bahagian lengan disebabkan oleh kematangannya, aroma yang wangi, rasa yang lazat, manis dan jauh dari tempat-tempat yang berbahaya.”
·         Muhammad bin Wasi’ berkata, “Daging dapat menambahkan kekuatan penglihatan.”
·         Imam Az Zuhri berkata, “Memakan daging akan menambah tujuh puluh kekuatan (tenaga).”
·         Ali bin Abi Thalib berkata, “Makanlah daging, sesungguhnya daging dapat membuat warna menjadi jernih, membuat perut menjadi lapar dan dapat memperbaiki akhlak.”

2.        Susu
Rasulullah SAW menyukai susu yang berasal dari binatang ternakan seperti susu lembu dan susu kambing. Allah SWT menjelaskan secara khusus tentang susu dalam surah An Nahl (16:66)
                “Dan sesungguhnya pada binatang ternakan itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. Kami member minum daripada apa yang berada dalam perutnya (berupa) susu yang bersih antara tahi dan darah, yang mudah ditelan bagi orang-orang yang meminumnya.”

Istilah tahi dan darah pada ayat di atas bermaksud susu itu bersih sedangkan tahi dan darah adalah najis (kotor). Yusuf Ali menterjemahkan dengan kata “between excretions and blood” bukan dengan kata “made of” atau “product f” yang bermaksud berasal atau diperbuat daripada.

Berikut adalah beberapa khasiat yang terdapat dari susu menurut beberapa penyelidikan;
·         Mencegah kanser usus besar (colon)
·         Mencegah Osteoporosis (tulang rapuh)
·         Mengawal berat badan

3.        Kurma
Rasulullah SAW bersabda;
Di antara pohon itu ada pohon yang memiliki karateristik seperti seorang muslim, iaitu pohon kurma.” (HR Bukhari)

Rasulullah SAW mengibaratkan seorang muslim seperti pohon kurma dengan segala manfaat dan keberkatannya. Kurma diibaratkan seorang muslim denga banyak kebaikan yang diberikan, kerendangan pohonnya serta buahnya yang nikmat. Ia boleh dimakan ketika putik, masa buah penuh berisi, di masa muda, dan buah yang masak sama ada dalam keadaan kering , basah atau sudah menjadi kurma yang lengkap. Kurma dapat dimakan  siang mahupun malam hari, pada musim dingin mahupun musim panas.Kurma menjadi rahsia utama yang menyebabkan kaum muslimin sentiasa memiliki pasukan yang bertenaga untuk bertarung dengan musuh-musuhnya meski dalam keadaan kelaparan, sehingga dalam isi perut mereka tidak terdapat lagi kecuali beberapa butir kurma.

Kurma memiliki kandungan gizi yang cukup lengkap dan diperlukan manusia, antaranya;
·         Vitamin A
Kurma bermanfaat menjaga kelembapan mata dan kesihatan mata, menguatkan saraf-saraf penglihatan, menghilangkan rabun senja dan menjernihkan penglihatan. Para doctor menyatakan bahawa vitamin A berkhasiat menguatkan  saraf-saraf pendengaran. Oleh itu, kurma amat berguna untuk warga emas yang mula mengalami gangguan pendengaran akibat kelemahan saraf-saraf pendengaran.
·         Vitamin B1 dan B2
-berfungsi menguatkan saraf, melembutkan saluran darah dan menjaga kesegaran usus dari iritasi dan gangguan
-diberikan untuk orang yang baru sembuh dari sakit, atlet dan para akademik.
-mengubati penyakit hati, bibir pecah-pecah, alergi, kuku pecah, dan kulit kering.
·         Fosfor
-bermanfaat bagi susunan tulang dan gigi, otak dan alat pembiakan manusia.
·         Zat besi dan kalsium
·         Magnesium
-mengelakkan kanser

4.        Sup
Jabir bin Abdullah r.a. menceritakan pengalamannya ketika haji, “Rasulullah SAW meminta untuk diambilkan beberapa potong daging unta untuk kemudian dimasukkan dalam periuk dan dimasak. Lalu Jabir dan Rasulullah SAW memakan daging unta tersebut dan meminum kuahnya (sup.” (HR Muslim)
Anas bin Malik r.a. juga menyatakan “Rasulullah SAW menyukai sup.” (HR Ahmad)

5.        Madu dan makanan manis
Aisyah r.a. berkata, “Rasulullah SAW menyukai makanan manis dan madu.” (HR Bukhari)

Makanan manis yang dimaksud dalam hadis tersebut meliputi kuih-kuih yang sudah popular seperti kunafah, baqlawah, ma’mul dan kuih-kuih khas bangsa arab. Kuih manis yang paling disukai Rasulullah SAW adalah maji’, iaitu buah yang dicampur dengan susu.

Adnan Ath Tharsyah menyebutkan beberapa manfaat madu, antaranya;
·         Menenangkan perut
·         Melancarkan pembuangan air kecil
·         Menyembuhkan batuk berkahak
·         Membuat rambut lebat, halus dan cantik
·         Membuat pandangan mata lebih terang (digunakan sebagai celak)
·         Memutihkan dan menjaga gigi (dengan memberus gigi)