Dec 4, 2009

Ada Apa dengan Filem itu????

Ada apa sebenarnya dengan filem terbaru keluaran De’Baron Sdn Bhd ni?? Pelbagai tanda tanya berlegar-legar di fikiran saya tatkala membaca akhbar Bintang Popular dua minggu yang lalu.
Mendengar tajuk filemnya saja sudah boleh kita bayangkan jalan cerita serta isi kandungan filem ini.

Cerita ini mengisahkan tentang seorang GRO yang menjadi bahan pancing dan hadiah untuk mendapatkan tender pembangunan. Tapi,GRO ni dah tak larat dan nak bertaubat.. Bila dia nak bertaubat,dia lari balik kampung..Tapi tokey dia cari pulak dia...Kat kampung tu dia bercinta dengan seorang lelaki..Tapi kat kampung tu jugak,macam-macam berlaku kat diri dia yang menjadikan hobi dia tu berjalan seperti biasa..

Hmmmm,, bile kita baca `hobi dia berjalan seperti biasa’ tu, tentunya akan ditayangkan adegan-adegan panas yang menggambarkan hobi dia itu..sebab, itulah yang sebenarnya yang ingin ditayangkan oleh si Pengarah..

Tak tahulah apa yang berada di fikiran pelakon lelaki yang memeluk-meluk dia tu..Bukannya seorang, ramai pulak tu..Walaupun sekadar lakonan, tetapi si pelakon yang melakonkan watak itu tetap MANUSIA..dan, sebagai manusia tentunya ada nafsu..dan nafsu lelaki cuma SATU.. MasyaAllah!!!

Dan si perempuan tu sanggupnya pulak dia melakonkan watak dalam filem tu..Katanya, "Pada mula-mula ditawarkan watak ini oleh penerbitnya, Imran Ismail, saya punterpaksa berfikir beberapa kali. Melihat skripnya saja, saya sudah menjadirisau. Namun, apabila diamati, kesudahan ceritanya membawa pengajaran yang amatbesar kepada kita semua. Ia membuatkan saya bersedia untuk mencuba. Apatah lagiwatak Maria itu juga mempunyai beberapa lapisan yang menarik untuk diteroka,"katanya.

Pengajaran??? Apakah filem yang sebegini menggiurkan mampu memberi pengajaran kepada orang ramai? Tak cukup lagikah filem Bohsia, Perempuan, Isteri dan …., dan pelbagai lagi filem yang bergenre seperti ini untuk dijadikan pengajaran kepada umum.. Kalau dilihat, kes-kes rogol, bunuh dan seumpamanya masih lagi boleh kita dapati malah semakin meruncing kian hari..

Nampaknya mesej sebenar yang kononnya ‘terselit’ di sebalik filem-filem tersebut tidak menjadi bahan tontonan penonton tetapi aurat yang dibuka seluas-luasnya itu yang menjadi santapan untuk memuaskan nafsu..Astaghfirullah..

Nampaknya, semakin mudah untuk mendapatkan video porno pada masa kini..Tidak perlu bersembunyi untuk menonton tetapi, kini secara berjemaah ditonton di panggung wayang.. Cukup memberikan ‘pengajaran’ kepada umum bukan…..?

Tetapi saya juga berasa pelik kerana filem sebegini dapat ditayangkan...mana perginya Lembaga Penapisan Filem yang seharusnya ambil peranan..?? Saya pun tak faham dengan kerajaan kita sekarang ni...
Semakin hancurlah bangsa melayu selepas ini..
Semua orang akan mula menggiatkan diri dalam industri `perfileman yang memberi pengajaran’ ni..
Malah,lambat laun negara kita akan mempunyai perogol-perogol bersiri yang profesional..Nauzubiilahi min zalik..

Kenapa pengarah-pengarah filem tak nak buat cerita yang islamik tetapi penuh pengajaran.. Contohnya, Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih.. sekurang-kurangnya dapat juga menarik minat Non-Muslim untuk mengenali Islam..

Saya harap takkan ada lagi cerita-cerita yang mengarut macam ini yang difilemkan..CUKUP-CUKUPLAH,, minda kami anak-anak muda dicemarkan..!!!

*akhir kata BOIKOT JALANG!! untuk semua*

1 comment:

 1. Sangat menarik penulisan ni. Kan lebih bagus kalau kalian menulis secara freelance macam ni, dibaca oleh pelajar-pelajar?

  InsyaAllah berlatih sikit-sikit.. Lama-lama powerlah tu..

  Copy paste sekali sekala kira ok, tapi jangan selalu..

  Salam ziarah~

  ex-s/u BADAR Pedas 2007

  ReplyDelete