Dec 15, 2009

Exsperiment Fizikal

HABA PENDAM TENTU DAN KONSEP AURAT
J= mcO

Abstrak / Pengenalan
wanita A - wanita yang menutup aurat dengan betul, wanita B- wanita yang menutup aurat, wanita C - wanuta yang mendedahkan aurat

Tujuan
Mengkaji tahap ketahanan spirirtual, mental dan emosi wanita terhadap tekanan yang diberikan berdasarkan cara pemakaian.

Hipotesis
Semakin baik cara pemakaian yang diamalkan mengikut islam, semakin tinggi tahap ketahanan mental, emosi dan spiritual atas tekanan yang diberi.

Pembolehubah

Dimanipulasi :
c = keupayaan sesuatu objek menerima kuantiti suhu dalam suatu masa mempunyai hubungan dengan ketahanan seseorang terhadap tekanan yang dikenakan. Konsep aurat ada kaitan dengan suhu. Ramai membuka aurat atas alasan panas dan igin bebas.

Dimalarkan :
m = jisim objek yang menerima perubahan suhu. Jisim, bentuk badan, bangsa, agama, dan ciri-ciri fizikal ketiga-tiga wanita adalah sama.
O(theta) = perubahan suhu iaitu tekanan yang diberi secara automatik oleh Pencipta alam di mana wanita berhadapan perubahan biologi seperti haid, nifas, monopaus dan persekitaran.

Bergerak balas :
J = kuantiti haba yang boleh diserap oleh sesuatu objek yang mempunyai jisim tertentu
dalam suatu masa.Ia berkaitan dengan setinggi mana tahap ketahanan spiritual, emosi, dan mental terhadap daya tekanan yang diberi

Metod
  1. Melalui pemerhatian terhadap perubahan personaliti
  2. Bertanya dengan hikmah tentang perspektif ketiga-tiga wanita terhadap cara pemakaian
  3. Eksp juga dilakukan kepada dua jenis lelaki : Lelaki A - lelaki yang menutup aurat dengan baik, Lelaki B- lelaki yang suka mendedahkan pusat dan memaparkan lutut serta paha waktu sukan atau berjalan-jalan.

Pemerhatian

  1. Wanita A kelihatan humble, tenang , ceria, lembut, pendiam, bercakap ketika perlu, berhati-hati dengan perhubungan dan berkemampuan mengawal oerkataan yang dikeluarkan dari mulutnya.
  2. Wanita B juga kelihatan tenang, ceria tetapi kadangkala kelihatan risau. Ada masanya terlepas kata-kata yang kurang baik ketika marah. Tapi kembali normal.
  3. Wanita C kelihatan kelam -kabut, mempunyai stail tersendiri, kurang menjaga perkataan yang dilafazkan, overexcited, mudah melenting, agak sombong, materialistik dan sosial.
  4. Lelaki A kelihatan normal, tetapi Lelaki B agak stylo, mudah marah, ego yang terlampau tinggi, sukar menerima nasihat, memandang rendah atas kemampuan orang lain dan lebih agresif

Kesimpulan

Dari eksperimen yang dijalankan, wanita dan lelaki yang mempunyai nilai J yang tinggi adalah ereka yang menjaga cara pemakaian dengan baik mengikut syariat islam dan sensitif terhadap aurat. Seperti dalam formula yang diberi

J=mcO , oleh itu hipotesis diterima

No comments:

Post a Comment