Oct 8, 2011

Buat Sekalian Wanita..Salam.. 

Zaman ini,ramai wanita dan gadis-gadis bersedia mempertikaikan hukum Allah yang nyata di dalam Al-Quran iaitu mengenai perintah mengenai pemakaian hijab (menutup aurat). 

Firman Allah dalam surah An-Noor,31:
Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan janganlah kamu mendedahkan aurat dan perhiasan kamu kecuali apa yang terzahir.
Telah terang dan nyata,perkara menutup aurat ini jelas di dalam Al-Quran. Bukan hanya dalam surah An-Nur sahaja malahan juga beberap surah yang lain. Ramai yang mempersoalkan hukum ini malahan ada juga yang mengatakan tudung sudah tidak boleh dipraktikkan pada zaman moden ini. Ada juga yang mengatakan tudung ini menyekat kebebasan wanita,salah satu cara bagi lelaki menunjukkan kuasa veto mereka terhadap wanita.


Baiklah.. Di bawah adalah jawapan bagi persoalan-persoalan 'kurang bijak' tersebut..Bagi pendai'e-pendai'e di luar sana,inilah soalan-soalan yang sering dilontarkan oleh kebanyakan wanita. Namun begitu,kebijaksanaan mampu menjawab semua persoalan itu dengan logik akal dan mudah difahami.

Barakallahufikum.. 

No comments:

Post a Comment