Dec 22, 2009

MATI : suatu permulaan...
Mati.... satu kalimah yang ditakuti kebanyakan insan sementara ada segelintir pula yang mendambakannya. Disini penulis ingin memberi satu teka-teki :

Apa die bende yang si pembuat tak mahu pakai,
si pembeli juga tak mahu pakai,
tapi si pemakai tak sedar yang die sedang pakai.


Jawapannya mudah sahaja , punya 7 huruf, bermula huruf 'k' dan diakhiri huruf 'n'..
ya, KERANDA itulah jawapannya.Pembuat disini menggambarkan si pembuat keranda, manakala pembelinya pula adalah kerabat si mati.Ramai orang yang hanya tahu menjadi 'pembuat' atau 'pembeli', padahal adalah suatu kepastian yang kita adalah 'pemakai'. Terkadang kita tidak sedar yang suatu hari nanti kita akan memakainya... Oleh itu, ayuh kita buat pengurusan hidup untuk mati.

Acapkali kita mendengar ceramah perihal pengurusan hidup, kewangan, tekanan dan pelajaran. Tapi pernah tak kita terfikir untuk membuat satu pengurusan kematian?? Selalu juga kita membuat satu pengurusan jangka panjang yang pendek iaitu amalan- amalan sebelum kematian... bagaimana pula dengan kehidupan selepas kematian??
Tidakkah kita terasa mahu pergi ke 'the second world' atau ' the life after death' ini?? Sebahagian manusia takut pada kematian kerana sifat wahn iatu cinta pada dunia yg sementara ini. Bukankah sebenarnya dunia hanyalah persinggahan sementara sebelum perjalan kita yang seterusnya.

The second world ini telah dijanjikan Allah kenikmatan yang abadi kepada hambanya yang soleh. Bidadari hureen ein buat mukminin soleh manakala wildan ( anak-anak kecil lelaki) buat mukminah solehah. Manakala hambanya yang telah menjadikan nafsunya sebagai tuhan akan dicampakkan Allah kepada azabnya di nereka yang dibuat dari bahan bakar manusia dan berhala-berhala.Jadi kenapa kita ingin takut pada kematian kiranya kita sudah membuat perancangan jangka panjang yang panjang.... samapai kita ketemu cinta disyurga.. InsyaAllah. Buatlah checklist hamba setiap malam, pastikan yang wajib kita tunaikan, yang sunat kita teruskan.

Jadi shift your paradigm and your life sehingga dapat kau terfikir bahawa kematian suatu permulaan kepada kebahagiaan abadi. Dambakanlah husnul khatimah agar kau urus hidup ini untuk kematian. Ingatlah kematian adalah pintu untuk hamba menemui Tuhannya... Rindulah untuk mati di jalan Tuhan bukan berdoa agar cepat mati.. Wallahua'lam..
..::al faqir ilalllah::..

No comments:

Post a Comment